Strategia Labouchere

2015-05-05 10:44:08

Strategia Labouchere a fost folosita pentru prima data pentru jocul de ruleta, insa poate la fel de usor sa fie folosita si la pariuri sportive. Singura conditie este ca pariorul sa mizeze pe un eveniment cu doua posibile deznodaminte, cum ar fi: castigatorul unui meci de tenis, total goluri peste/sub, handicap asiatic etc. Acesta este un sistem bazat pe progresie negativa. Pariorul trebuie sa mareasca miza atunci cand pierde pentru a putea face profit. Din acest punct de vedere, aceasta strategie poate fi comparata cu Martingale, desi este destul de diferita.

In primul rand pariorul trebuie sa stabileasca o serie de numere formata din valoarea pariurilor pe care urmeaza sa le plaseze. 

Presupunem ca aceasta serie de valori este 10, 20, 30, 40, 50, 60. 

Valoarea primului pariu va fi egala cu suma primului si ultimului numar din serie. In cazul nostru, acest prim pariu va fi de 70 RON (10+60).

In caz ca acest prim pariu este castigator vom taia de pe lista numerele 10 si 60 si vom ramane cu 20, 30, 40, 50, repetand pasul anterior pentru urmatorul pariu.

In caz ca acest prim pariu este pierdut vom mari lista adaugand suma pierduta la ea. In exemplul nostru noua lista va arata astfel: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70. Dupa aceea o vom lua de la capat, miza urmatorului pariu fiind de 80 (70+10).

Obiectivul nostru este sa ajungem sa taiem toate numerele de pe lista. Cand reusim sa facem acest lucru vom ajunge la un profit egal cu suma numerelor initiale. In exemplul nostru target-ul va fi de 210 RON.

Strategia Reverse-Labouchere

In pariuri se poate folosi si opusul strategiei Labouchere. Astfel, dupa un pariu castigat, pariorul nu mai sterge primul si ultimul numar din lista. In schimb, adauga miza pariului anterior la lista. In cazul unui pariu pierdut, pariorul trebuie sa stearga primul si ultimul numar de pe lista. Este exact invers fata de strategia Labouchere. Intr-o carte proprie, Norman Leigh pretinde ca in 1996, impreuna cu alte 13 persoane, a reusit cu ajutorul acestei strategii sa castige sume enorme de bani la cazinouri, dupa care au fost interzisi in toate cazinourile din Europa. Totusi veridicitatea acestei informatii n-a fost niciodata demonstrata. 

Atat strategia Labouchere, cat si opusul ei nu sunt doua strategii foarte eficiente pe termen lung. Succesul lor depinde foarte mult de noroc. Practic ajungem sa depindem mai mult de momentul in care ies sau nu ies anumite pariuri sportive decat de capacitatea noastra de a paria. Desi pe termen lung putem nimeri 50% pariuri castigate, in anumite situatii putem face profit foarte mare iar in altele sa ne pierdem toata banca.

x = numarul de pariuri castigate

y = numarul de pariuri pierdute

z = cate numere au fost pe lista la momentul primului pariu.

Atunci cand: (y+z) / 2 ≤ x inseamna ca lista se completeaza.

Seria de numere folosita nu trebuie neaparat sa fie formata din numere crescatoare. O varianta la fel folosita a strategiei consta in folosirea unei serii de numere identice. De exemplu, putem avea o lista care sa arate astfel: 10-10-10-10-10-10. Daca primul pariu este pierdut lista se va modifica in felul urmator: 10-10-10-10-10-20. Aceasta varianta este mult mai buna pentru cei care n-au o banca foarte mare.

In teorie, pentru a putea face profit si a ajunge sa taiati toate numerele de pe lista, poate fi suficient doar 33.34% din pariuri castigatoare. In practica insa, lucrurile stau cu totul altfel. 

Te tinem informat facebook-like